De varkens

Onze keus is gevallen op een zeer oud ras. De bonte Bentheimer.

img_009Twee mooie beren in de wei


Bij ons kunnen varkens nog ├ęcht varken zijn!

img_001Lekker wroeten!


De varkens lopen het hele jaar door buiten in ruime weides waar ze heerlijk kunnen wroeten en lekker kunnen luieren in een modderpoel.

Dit ras is ontstaan zo rond 1840.  Het verzorgen van de varkens was in die tijd een taak voor de boerin. Men denkt dat het ook de boerinnen waren die zich bezig hielden met de fokkerij en de selectie van nieuwe fokdieren. De loboren en met name het unieke vlekken patroon waren niet alleen grappig om te zien, maar waren ook een prima middel om de varkens te identificeren. Verder moest het een varken zijn die gemakkelijk was in omgang.

Tot 1950 waren er nog veel bonte Bentheimers. Maar vanaf dat moment kwam de varkensindustrie in opmars. Varkens gingen van buiten naar binnen op stal. Hier is de bonte Bentheimer niet geschikt voor, hij vervet snel op het moment dat hij te weinig beweging krijgt. Ook werd de vraag naar mager vlees groter en zo verloor de bonte Bentheimer zijn populariteit.

Inmiddels is de bonte Bentheimer weer bezig met een opmars. Er is weer vraag naar streekproducten en de consument wil eerlijk en lekker vlees op tafel.

De bonte Bentheimer is een hard ras en is zeer geschikt om buiten te houden. Wat volstaat is een weide en de mogelijkheid om te schuilen. Temperaturen van -20 is geen probleem. Onze varkens lopen dus ook het hele jaar buiten. We hebben verplaatsbare shelters uit Engeland waar de dieren in kunnen schuilen.

De Smaak

De bonte Bentheimer wordt geroemd om zijn smaak, mits goed gehouden en gevoerd.

Wij voeren hoofdzakelijk granen, koolzaad, groente, fruit en hooi. Geen soja of andere gemanipuleerde voeders omdat wij denken dat dit niet goed is voor mens en dier. Alle voeders worden lokaal aangekocht waardoor er een duurzaam product ontstaat.

Omdat we de dieren buiten houden en ze de hele dag kunnen scharrelen en wroeten wordt de structuur en de kleur van het vlees anders. Het vlees is roder en steviger. Het bevat intramusculair vet wat wil zeggen dat er adertjes met vet door het vlees zitten die weg smelten op het moment dat je dit bakt. Het resultaat is dan dat je een heerlijk mals stukje vlees op je bord krijgt.

De bonte Bentheimer is een echt slowfood poduct. Het varken heeft ongeveer een jaar nodig om slachtrijp te worden. Dit is een keer zo lang als in de gangbare industrie. Omdat de varkens een keer zo oud worden ligt de prijs hoger dan de kiloknallers, maar doordat we de keten kort en overzichtelijk houden en een aantal tussenschakels overslaan, kunnen we voor een goede prijs zeer exclusief vlees aanbieden.